AC/DC na 8 jaar terug op Belgische bodem: "Als deze fossielen er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven" (2024)

AC/DC na 8 jaar terug op Belgische bodem: "Als deze fossielen er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven" (1)

Zanger Brian Johnson en op de achtergrond - in schooluniform - gitarist Angus Young. Foto: Nathan Dobbelaere - Concertphotographers

Na 8 jaar afwezigheid is de Australische hardrockband AC/DC opnieuw neergestreken op Belgische bodem. 55.000 fans waren erbij op de festivalweide in Dessel. Brian Johnson en co trakteerden hen op tal van klassiekers als ‘Thunderstruck’, ‘Highway to hell’ en ‘T.N.T.’.

Nils Schillewaert

In minder dan 2 uur tijd vlogen begin februari alle tickets voor de show van AC/DC de deuren uit. 55.000 fans wisten een plaatsje te bemachtigen voor het concert in het festivalpark Stenehei in Dessel, waar goed anderhalve maand geleden Graspop Metal Meeting plaatsvond.

Het publiek bestaat – weinig verrassend – overwegend uit mannen en vrouwen die bijna even oud of al ouder dan de band zelf zijn, maar AC/DC is er voor jong én oud. Dat bewijst de familie Croux uit Bilzen. Zij zijn met 3 generaties op pad: Yves (40) heeft zijn mama Karine (65) en zijn zoon Noah (12) meegebracht.

Voor Yves is het de 3e keer AC/DC. Hij was er ook bij de vorige keer in Dessel, in 2015. Karine zag de band "heel lang geleden" al eens, toen Bon Scott nog zanger was. Scott overleed in 1980 door een alcoholvergiftiging, sindsdien neemt Brian Johnson de honneurs waar achter de microfoon.

Voor Noah (12) is het de allereerste keer. Hij is al jaren fan, dankzij de papa. Op 4-jarige leeftijd al zong hij in de auto luidkeels mee met ‘Thunderstruck’. Al kijkt hij vooral uit naar zijn lievelingslied ‘Hells bells’. "En ze gaan het sowieso spelen, want de bel hangt al klaar.”

Ook Saskia (45) en Jetse (20) maken er een familie-uitstap van. Zij komen helemaal uit Brugge en door problemen op de weg zijn ze meer dan 4 uur onderweg geweest naar Dessel. En ook bij aankomst aan de parking was het aanschuiven. “Maar we hebben het er voor over. Dit hadden we niet willen missen”.

AC/DC na 8 jaar terug op Belgische bodem: "Als deze fossielen er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven" (3)

Foto: Nathan Dobbelaere - Concertphotographers

"Tijd voor rock 'n' roll"

Om kwart na negen - een kwartiertje te laat - verschijnen de rocksterren van AC/DC op het podium, onder luid applaus. Ze maken er weinig woorden aan vuil en vliegen er meteen in met ‘If you want blood (you’ve got it)’.

“Bedankt om het verkeer te trotseren, maar nu gaan we plezier maken. Het is tijd voor rock ‘n’ roll”, spreekt Johnson de festivalweide toe na het openingsnummer.

Bekijk: de journaalreportage over het optreden met beelden van 'If you want blood (you've got it)'

AC/DC na 8 jaar terug op Belgische bodem: "Als deze fossielen er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven" (4)

Videospeler inladen...

Terug van weggeweest

AC/DC draait al meer dan 50 jaar mee op het rocktoneel, maar van de originele bezetting blijft enkel lead gitarist - en een van de bezielers van de band - Angus Young (69) nog over. Oudere broer en mede-oprichter Malcolm Young overleed in 2017 op 64-jarige leeftijd. Hij leed aan dementie en droeg in 2014 al de rol van slaggitarist bij AC/DC over aan neef Stevie Young die ook vanavond van de partij is.

Ook opnieuw van de partij: zanger Brian Johnson die bij de laatste passage op Belgische bodem - in 2016 op de festivalweide in Werchter - nog verstek moest geven door gehoorproblemen. Johnson dreigde doof te worden en mocht van de dokters niet meer optreden. Hij werd voor het slot van de ‘Rock or bust’-tour vervangen door Guns N’ Roses-zanger Axl Rose.

Na die tour leek de toekomst van AC/DC even aan een zijden draadje te hangen, maar in 2020 volgde plots een nieuwe plaat. 3 jaar later kondigde de band ook een nieuwe tour aan en niet veel later werd Dessel toegevoegd aan de Europese tourkalender.

AC/DC na 8 jaar terug op Belgische bodem: "Als deze fossielen er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven" (5)

Brian Johnson staat opnieuw op het podium in Dessel. Foto: Nathan Dobbelaere - Concertphotographers

Klassiekers

Dessel is een van de laatste stops tijdens de Europese ‘Power up tour’ van AC/DC. De concertreeks is genoemd naar het meest recente album van de band, 'Power up' uit 2020. Toch staan met ‘Demon fire’ en ‘Shot in the dark’ slechts 2 nummers van de plaat op de setlist.

De Australische rockband houdt live al jaar en dag vast aan de klassiekers uit de jaren 70 en 80. De enige andere uitzonderingen gisteren waren ‘Stiff upper lip’ (2000), ‘Rock n’ roll train’ (2008) en uiteraard ‘Thunderstruck’ (1990).

AC/DC vuurt de ene hit na de andere af op Dessel. Onder meer ‘You shook me all night long’, ‘Highway to hell’ en ‘Whole lotta Rosie’ passeren de revue. De hits slaan duidelijk aan bij het publiek, maar door de vaak lange pauzes tussen de nummers in moet Brian Johnson meermaals aan de bak om het publiek weer op te zwepen.

AC/DC na 8 jaar terug op Belgische bodem: "Als deze fossielen er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven" (6)

Foto: Nathan Dobbelaere - Concertphotographers

De zanger doet dat met een brede glimlach en gooit al zijn charmes en vakkennis in de strijd om de ‘schwung’ erin te houden, maar de stem van de inmiddels 76-jarige zanger laat het hier en daar wat afweten.

Gitarist Angus Young is met zijn 69 jaren op de teller iets jonger dan Johnson en lijkt dat ook te willen bewijzen. Hij dartelt de hele show lang - in zijn kenmerkende schooluniform - als een jong veulen over het podium.

Tijdens 'Let there be rock’ trakteert hij de tienduizenden fans op een uitgebreide - misschien te uitgebreide? - gitaarsolo waarbij hij elk hoekje van het podium benut.

AC/DC na 8 jaar terug op Belgische bodem: "Als deze fossielen er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven" (7)

Foto: Nathan Dobbelaere - Concertphotographers

Voor de bisronde heeft de band ‘T.N.T.’ nog opgespaard en eindigen doen ze traditiegetrouw met ‘For those about to rock (we salute you)’. Een salvo kanonschoten en een slotvuurwerk markeren het einde van een stevig avondje rock 'n' roll in Dessel.

"Geweldig!"

De hoogdagen van AC/DC liggen misschien al even achter ons, maar de fans laten het niet aan hun hart komen. "Je ziet en hoort dat Brian Johnson niet meer de oude is, maar het blijft wel AC/DC. Fantastisch", aldus Didier (60) uit Overboelare na het concert.Voor zijn vrouw Veerle (57) was het de eerste keer dat ze de band aan het werk zag. "Geweldig! Angus Young was voor mij dé ster van de show."

Als ze er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven

Over dat laatste zijn ook Wim (39) en Dana (35) het eens. "Hoe die man 2,5 uur lang het beste van zichzelf geeft. Fantastisch." Dana geeft toe dat ze slechts een handvol nummers kende, maar heeft met één specifieke song een speciale band. "Met 'T.N.T.': dat was het nummer dat speelde bij de start van ons trouwfeest."

De laatste keer?

Marnick (53) volgt AC/DC al van in de jaren 80. En het is misschien niet meer wat het geweest is, maar dat deert hem niet. "Het zijn ondertussen fossielen, maar als ze er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven."

Voor AC/DC volgen op deze Europese tournee van 21 concerten nog 2 tussenstops: dinsdag speelt de band in Parijs en afsluiten doen ze komende zaterdag in Dublin. Of we Angus Young en co ooit nog terugzien in Dessel? Na 2016 hebben we geleerd: zeg nooit nooit met AC/DC.

AC/DC na 8 jaar terug op Belgische bodem: "Als deze fossielen er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven" (8)

Foto: Nathan Dobbelaere - Concertphotographers

AC/DC na 8 jaar terug op Belgische bodem: "Als deze fossielen er niet meer zouden zijn, zouden we ze moeten opgraven" (2024)
Top Articles
The Championships, Wimbledon 2024
Carlos Alcaraz vs Novak Djokovic: The Rivalry | ATP Tour | Tennis
Ilovepersuasian
Zuercher Portal Inmates Clinton Iowa
W B Crumel Funeral Home Obituaries
Express Pay Cspire
Bi State Schedule
Gameplay Clarkston
Does Shell Gas Station Sell Pregnancy Tests
What Ever Happened to H.T. Cushman Furniture?
4808460530
What Is the Z-Track Injection Method?
North Station To Lowell Schedule
Deep East Texas Farm And Garden - By Owner
Stadium Seats Near Me
Craigsist Houston
Anchor Martha MacCallum Talks Her 20-Year Journey With FOX News and How She Stays Grounded (EXCLUSIVE)
Ropro Cloud Play
Bailu Game8
Childersburg Busted Mugshots
Sauce 423405
The Goddess Collection
Rimworld Prison Break
Nccer Log In
Where to Buy Fresh Masa (and Masa Harina) in the U.S.
Violent Night Showtimes Near The Riviera Cinema
12 Week Glute Program to Transform Your Booty with Free PDF - The Fitness Phantom
The Emergent Care Clinic Hesi Case Study
High school football: Photos from the top Week 3 games Friday
Winnie The Pooh Sewing Meme
Dovob222
Hendricks County Mugshots Busted Newspaper
Is Jackson On Jeopardy Transgender
Handshoe's Flea Market & Salvage Llc Photos
Bluestacks How To Change Master Instance
Circuit Court Peoria Il
Hendrick Collision Center Fayetteville - Cliffdale Reviews
VMware accompagne ses partenaires et soutient leur transformation en faisant évoluer son programme « VMware Partner Connect » - Broadcom News & Stories - Français
Craigslist Musicians Phoenix
Craigslist Lake Charles
Adding Performance to Harley Davidson & Motorcycles is Easy with K&N
Holy Grail Cum Guide
Fact checking debate claims from Trump and Harris' 2024 presidential faceoff
Depths Charm Calamity
How To Evolve Nincada Into Shedinja
Lifetime Benefits Login
Aces Fmcna Login
Old Navy Student Discount Unidays
Bucks County fall festivals and events to keep you busy through the season
Dean Dome Seating Chart With Rows And Seat Numbers
Usps Passport Appointment Confirmation
Find Such That The Following Matrix Is Singular.
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6458

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.